7 tips til et godt arbeidsmiljø

Arbeidsmiljø handler om hvordan de ansatte har det på en arbeidsplass både faglig og sosialt. Alle som jobber i en bedrift må samarbeide om å skape et godt arbeidsmiljø, men som leder har man et ekstra ansvar for å ivareta sine ansatte. Et godt miljø vil også bidra til at man beholder de gode ansatte over tid.

Her er mine tips til hva du som leder kan bidra med i hverdagen for å skape et godt arbeidsmiljø.

1. Smil

Selv om du kanskje har hatt en stressende morgen med unger som skriker og har rester av kaviar på skjorta di. Si likevel «god morgen» og start dagen med et smil til dine kjære kolleger når du kommer inn på jobb. Et smil smitter som regel over på den man smiler til og i tillegg lurer den hjernen din så du faktisk blir blid av det. Det gjør jo selvsagt ikke noe om du smiler til lunsj og «to-kaffen» også.

2. To ører og en munn

Husk at du er utstyrt med to ører og en munn. Alle liker å bli sett og hørt, og noen mer av sin leder enn av andre. Lytt til dine ansatte.

3. Gode relasjoner

Alle har forskjellig utgangspunkt. Det kan være at en av dine kolleger har en vanskelig periode og trenger tilrettelegging. Noen har en utfordrende periode som aleneforelder eller kanskje mistet noen som sto dem nært. Her er det en fordel om du har gode relasjoner til dine medarbeidere slik at det er enkelt å snakke med deg om det skulle være noe.

4. De riktige ansettelsene

Å gjøre gode ansettelser er viktig for å opprettholde et godt arbeidsmiljø. Her handler det selvsagt om å finne den best kvalifiserte kandidaten men også en som kan utfylle teamet du allerede har. Her kan personlighetstesting være et effektfullt virkemiddel. Når du finner noen som passer inn i det øvrige teamet vil dette også styrke arbeidsmiljøet. Husk at et team må bestå av ulike styrker.

To menn som snakker og ler sammen i et godt arbeidsmiljø
Gode relasjoner med dine kolleger kan være avgjørende for å opprettholde et godt arbeidsmiljø.

5. Ros i rikelige porsjoner og konstruktive tilbakemeldinger

Gi ros når noen gjør bra arbeid og konstruktive tilbakemeldinger når ting kan gjøres bedre. Ros gir motivasjon til å fortsette det gode arbeidet. Konstruktive og saklige tilbakemeldinger er også viktig for at den ansatte skal utvikle seg. Og husk å gi tilbakemeldinger på en skikkelig måte tilpasset den du snakker til. Krevende ja, men jeg tror det er avgjørende for at budskapet når frem.

6. Finn en egen greie

Finn deres egen greie. En bedrift er som et lag. Her gjelder det å skape lagfølelse og samhold. Dette kan være et eget heiarop, noen ritualer som plinging i bjella når dere får inn en ny kunde. Gullstol på selgeren som landet en stor kontrakt eller teamet som løste den viktige og avgjørende oppgaven. Små ting som skaper god stemning i hverdagen og bringer laget og teamet nærmere hverandre vil gi dere et godt arbeidsmiljø.

7. Det lille ekstra

Om du har mulighet – gi de ansatte det lille ekstra. Det kan være en blåtur, blomster på bursdagen, felles fjelltur i helgen eller vafler på fredager. Slike ting skaper snakkis på jobb, og god stemning blant de ansatte.

Til slutt et bonustips, som vil være nyttig i mange sammenhenger. Noe jeg nylig snappet opp fra sjefen min, og kanskje spesielt nyttig når du skal rekruttere nye folk.

Ha som mål at du er den arbeidsgiveren alle vil jobbe hos!